1117 Budapest Barázda u. 44. +36-1-464-7000 7:00-16:00

Fényszórók beállítása

Télen sokkal rosszabbak az út és -látási viszonyok, mint nyáron, ezért kiemelten fontos, hogy autónk fényszórója megfelelően legyen beállítva. Nem csak magunk miatt, hanem hogy a szembejövő autóstársunkat se vakítsuk el.

A járművilágítás közlekedésbiztonsági jelentősége vitathatatlan. Minden gépjárművezető ismeri a “látni és látszani” alapelvet, amelyet már az első KRESZ órától kezdve sulykolnak a tanulókba. Az út szélén közlekedő gyalogost vagy kerékpárost észre kell venniük a gépjárművezetőknek, míg arra is ügyelni kell, hogy az egymással szemben haladó járművek vezetői ne vakítsák el egymást, ugyanakkor a fényszórók biztosítsák a megfelelő megvilágítottságot. Ezek a problémák kritikus helyzetekben, például vasúti átjáróban, hidakon vagy bukkanókon áthajtva még élesebben jelentkeznek.
A fényszórók pontos beállítása tehát elengedhetetlen a biztonságos közlekedés szempontjából.
Műhelyünk a gépjárművek fényszóróinak beállítását,  megbízható és pontos  műszerrel végzi, a munka megvárható.

Mikor érdemes hozzánk fordulni?

Az izzók kiégése mellett van még pár olyan jel, amit érdemes figyelnünk vezetés közben. Ilyen lehet a túl alacsony vagy épp magas szögben beállított fényirány. Főleg parkolásnál érezhetjük úgy, hogy bizonyos magasságokban nem kapunk elég fényt.

A másik egyértelmű jel, ha éjszakai vezetés közben sokan villognak ránk, miközben csak rendes világítással haladunk és az izzóink teljesítménye is átlagos. Ilyenkor a lámpa fényszórásának az iránya túl magasra van állítva és elvakítja a fényszóró bekapcsolása nélkül is a szembejövőket. A túl magas és a túl alacsony fényirány is balesetveszélyes, ezért nem szabad halogatni a probléma megoldását.

Illetve:

  • műszaki vizsgát megelőzően
  • téli használat előtt
  • a világító berendezések cseréjét követően