1117 Budapest Barázda u. 44. +36-1-464-7000 7:00-16:00

Nem mindegy, hogy mi szól az autóban!

Mi a különbség a Suzuki automata váltói közt?
2017-05-05
Országosan ellenőrzik az autók téli felkészültségét
2017-11-09

Nem mindegy, hogy mi szól az autóban!

Az autóvezetés biztonsága és a közben hallgatott zene közötti összefüggés alapján állítottak össze slágerlistát Nagy-Britanniában. Meglepetésre nem a klasszikusok végeztek az élen.

Az alanyoknak 800 kilométert kellett vezetniük különféle zenei műfajokat hallgatva, miközben műholdas technológiával nyomon követték haladásukat és vezetési magatartásukat. Győzött a papírforma, bár csak részben.

A hangosabb és gyorsabb ritmusú, a pulzust szaporázó muzsika balesetveszélyesebbé tette a vezetési stílust. A férfiakból a heavy metal bújtatta ki az ördögöt, a nőkből a hip-hop, illetve más tánczenék. Az utóbbiak hallatán egy női vezető erőszakosabb, keményebben lép a fékpedálra és gyorsabban gyorsít, mint férfi „kontrolltársa”. A férfiak mezőnyében a heavy metal ösztönzött a leginkább gyorshajtásra, írja az MTI brit forrásra hivatkozva.

Ami ellentmond a papírformának, az a klasszikus zene hatása. Ezt hallgatva vezettek a legszabálytalanabbul az alanyok. A különböző zenék között azonban akadt bőven biztonságos is, olyan, amelynek alapritmusa hasonló az emberi szív lüktetéséhez: percenként 60-80 közötti.

A toplista élére Norah Jones Come away with Me című dala került. Második lett Travie McCoy Billionaire című száma, a harmadik pedig Jason Mraz I,m Yours című dala. A tízes listán ezután az előadókat tekintve a következő a sorrend: Coldplay, Elton John, Justin Timberlake, Aerosmith, Radiohead, S Club 7 és Bon Iver.

A tesztet a Londoni Városi Egyetem csapata végezte, nyolc alanyt vizsgált, így összesen 6400 kilométernyi autóztatás után vonta le következtetéseit – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.