1117 Budapest Barázda u. 44. +36-1-464-7000 7:00-16:00

Tél előtti intézkedések

Az őszi-téli időszakban megváltozó út- és látási viszonyokhoz minden közlekedőnek alkalmazkodnia kell. Csúszós, havas úton a fékút hosszabb, az elindulás és kanyarodás is nehezebb. A gumiabroncsok állapota, a barázdák mintázata döntően befolyásolja a járművek menetstabilitását. A hideg időjárás beköszönte előtt kiemelten fontos a megfelelő felkészülés, az esedékes karbantartások elvégzése a biztonságos közlekedés érdekében

Abroncsok

A megfelelő tapadás érdekében ellenőrizzük a guminyomást a gyári érték szerint. Emellett ügyeljünk arra, hogy a bordamélység ne legyen kevesebb, mint 4mm.

Ablakok, ablaktörlő

Még a fagyok előtt cseréljünk fagyálló ablakmosó folyadékra, és rendszeresen ellenőrizzük annak szintjét. Télen romlanak a látási viszonyok, az ablaktörő lapátok állapotát ellenőrizzük, hogy ne érjen minket olyan, hogy erős hóesés esetén utunkat meg kell szakítani azért, mert nem tudjuk letörölni megfelelően az ablakot. Azonban a már szélvédőre fagyott jeget ne az ablaktörlővel próbáljuk eltávolítani, erre használjunk jégkaparót és az ablakfűtéssel olvasszuk le.

Akkumulátor

Az akkumulátorok teljesítményét szakszervizünkben megmérjünk, régebbi típusok esetében hidegben jelentősen csökkenhet azok teljesítménye. Ha hidegben nehezen indul az autó, érdemes megtisztítani a korróziótól.

Fék, hűtővíz

Ellenőriztessük a fékbetétek, a féktárcsa, a fékdob állapotát (kopottságát), valamint azt, hogy megfelelő-e a fékfolyadék szintje.

Át kell vizsgáltatni a különböző hajtószíjakat, mivel hideg próbára teszi őket, s bár tartós alkatrészekről van szó, ezek sem tartanak örökké,

A hűtőfolyadékot teljesen le kell cserélni kétévente, mivel a korróziót meggátoló adalékok mellett olyan összetevői is vannak, amelyek kenést biztosítanak több alkatrésznek

Hogyan vezessünk biztonságosan?

Mielőtt útnak indulunk, ellenőrizzük a tapadást.  Jobb először ilyenkor megtapasztalni a tapadást, mint éles helyzetben.

Megfelelő követési távolság – Igaz ez minden évszakban fontos, de ami nyáron elég, az télen a csúszós úton nem biztos, hogy igen. Különösen autópályán, ha feltorlódik a forgalom, legyünk körültekintőek.

Lassan de biztosan – Mindig a látási és útviszonyoknak megfelelőn válasszunk sebességet.

Útviszonyok felismerése – A havas burkolat nem biztos hogy egyforma, a jeges foltokat próbáljuk kerülni. Domborzati viszonyoktól is függően változhat a tapadás. Kanyarokban legyünk körültekintőek, még az odaérkezés előtt vegyük fel a tempót amivel be szeretnénk venni. A hajszálvékony jég is lehet ugyanolyan veszélyes, mint az egy centis.

Előzésnél figyeljünk a kamionok által kitaposott vályúra.