1117 Budapest Barázda u. 44. +36-1-464-7000 7:00-16:00

Lengéscsillapító mérés

Miért fontos a vezérműszíj cseréje?
2020-08-17
Futómű beállítás
2020-08-31

Lengéscsillapító mérés

A lengéscsillapító szerepe a futómű függőleges mozgásainak csillapítása, és ezáltal a jármű kerekei és az úttest között folyamatos kapcsolat biztosítása.

Tehát a lengéscsillapító segít az autó kerekeit az úton tartani, ezzel biztosítja a jármű stabilitását és a rövidebb féktávolságot. Egyidejűleg csökkenti az út okozta rázkódásokat, és ezzel csökkenti a futómű és a gumiabroncsok elhasználódását.

Mikor szükséges a lengéscsillapító mérés?

A lengéscsillapító mérés akkor válik szükségessé:

  • ha járműve a kanyarból kifelé inog, nehezen irányítható
  • ha hullámos úton nehéz az irányítás
  • ha bukkanó után nem szűnik meg a jármű billegése, az tovább leng
  • ha kátyús úton erős koppanásokat hall
  • ha olajszivárgást tapasztal a lengéscsillapító házán
  • ha gázadáskor autójának első része „pattog”, rázkódik
  • ha fékezésnél autója elhúz, inog
  • ha az abroncsok egyenlőtlenül, kagylósan kopnak
  • ha a fékút hosszabb az átlagosnál

A fenti hibák akkor jelentkeznek, ha a lengéscsillapító hatékonysága nagy mértékben leromlott. Autója használata ilyenkor már kifejezetten balesetveszélyes!

Mivel a lengéscsillapító – főként a magyar útviszonyok között – erősen kopó alkatrész, ezért érdemes a lengéscsillapító mérés évenkénti elvégeztetése.

Hogyan történik a lengéscsillapító mérés?

A mérés során számítógépes ellenőrző padon vizsgálják a jármű lengéscsillapítóinak hatásfokát.

A műszer kerekenként mozgatja és méri a csillapítás idejét és kitérésének mértékét, illetve hogy rezonanciáknál a jármű súlyának hány százaléka marad az úton.

Ha ez az érték kormányzott kerekeknél 40 százalék alatt van, vagy nem kormányzott kerekeknél 20 százalék alatti, akkor a lengéscsillapító cserére szorul.

A rosszul működő lengéscsillapító jelentős mértékben növeli a féktávolságot. 50 km/h sebességnél ez több mint két méter lehet. Azoknál a járműveknél, amelyekben blokkolásgátló van, a fékút növekedése még nagyobb mértékű lehet, mert az elemelkedő kerék a levegőben áll meg, amit az ABS csúszásnak érzékel. Az ABS ilyenkor csökkenti a fékerőt, ami miatt azonban növekszik a fékút hossza.