1117 Budapest Barázda u. 44. +36-1-464-7000 7:00-16:00

Miért fontos a vezérműszíj cseréje?

Mielőtt nyaralni indulsz, ezeket mindenképp ellenőrizd
2020-07-10
Lengéscsillapító mérés
2020-08-31

Miért fontos a vezérműszíj cseréje?

Ahhoz, hogy a főtengely forgómozgása eljusson a vezérműtengelyig, vezérműláncot vagy vezérműszíjat építenek be a gyártók. Míg előbbi -a gyártók reményei szerint- nem szorul cserére az autó élete során addig utóbbit megadott idő után mindenképp cserélni kell. Lássuk, ezzel kapcsolatban mire érdemes figyelni.

  1. Mikor kell új vezérműszíjat beépíteni?

Ez autótól függ: az elmúlt években folyamatosan növelték a gyártók a vezérműszíjak élettartamát, a szíjhajtás így a korábbi, 100 ezer kilométer helyett manapság már akár 200 ezer kilométer is kibír. Ez azonban nem azt jelenti, hogy csak a kilométerre kell figyelni: mivel a szíj is öregszik, ezért a kilométerfutás mellett van egy meghatározott élettartam is. Ez is legalább akkora figyelmet érdemel, tehát ha 5 év vagy 150 ezer kilométer a vezérműszíj csereintervalluma, akkor is új szíjat és görgőket kell beépíteni, ha 5 év alatt csak 60 ezer kilométert tettünk meg autónkkal. Ugyanígy fordítva is: nem érdemes csak azért elhúzni a cserét, mert az autó „csak” 3 éves, de mentünk már vele 160 ezer kilométert.

  1. Mit okoz, ha elmarad a csere?

Bajt. Ha ugyanis a szíj elszakad, a motorban a felső holtpontnál járó dugattyúk összeérnek a szelepekkel, ez pedig azt jelenti, hogy tönkremennek a nyitott szelepek, sérülnek a himbák és a dugattyútetők is, magyarul egy 50-60 ezer forintos vezérműszíj-csere árának többszörösét leszünk kénytelenek kifizetni a szerelőnek. Pusztán azért, mert nem figyeltünk oda. A szíj szakadását egyébként sok esetben nem is maga a szíj elöregedése okozza, gyakran a vízpumpa vagy a görgők tönkremenetele és megfeszülése vezet a végzetes motorkárosodáshoz. Ezért érdemes készletben gondolkodni: a legtöbb vezérműszíj-gyártó kínálatában komplett, akár vízpumpát is tartalmazó készletet is találunk. Az, hogy az adott szettben például mennyi görgő található, a konkrét motortípustól függ, egy V motor esetén például több görgőt építenek be a gyártók, mint egy hagyományos, soros elrendezésűnél.