1117 Budapest Barázda u. 44. +36-1-464-7000 7:00-16:00

Néhány kérdés megválaszolása a nyári gumival kapcsolatban

Futómű beállítás
2020-08-31
Nyáron téli gumi?
2021-03-12

Néhány kérdés megválaszolása a nyári gumival kapcsolatban

A nyári gumikkal kapcsolatosan is rengeteg kérdés felmerül az emberekben. Kérdés, hogy milyent vegyenek, honnan szerezzék be, mennyit használják stb. Megpróbálunk most néhány kérdésre választ adni.

Most már egyre több autós érti meg és fogadja el, hogy a biztonság miatt a hűvös idő beálltával lényeges, hogy téli gumit tegyenek az autóra. Azonban a nyári gumikkal kapcsolatosan is rengeteg kérdés felmerül az emberekben. Kérdés, hogy milyent vegyenek, honnan szerezzék be, mennyit használják stb. Megpróbálunk most néhány kérdésre választ adni.


Okoz-e problémát, ha elől és hátul, nem egyformák a kerekek?

Erre a kérdésre csak akkor tudunk helyesen válaszolni, ha ismerjük a törtvényt. A törvény azt mondja ki, hogy az egy tengelyen lévő gumiknak kell egyformáknak lenniük. Ez alapján a törvény nem tiltja, hogy kétféle gumit használjunk. Tehát ha úgy adódik, hogy valamilyen okból az első és a hátsó kerekek nem egyeznek meg, akkor nem kell félnünk a törvénytől. Arra azonban fontos odafigyelni, hogy a lehető legjobban hasonlítson a két minta. Ez azért fontos, mert így biztonságosabban lehet vezetni.

Lényeges az is, hogy a két tengelyen levő gumik minősége nagyjából egyforma legyen, mert ha nem, akkor megtörténhet az is, hogy valamelyiket korábban kell cserélni. Ezek alapján megállapíthatjuk, hogy nincs akadálya annak, hogy az első és hátsó kerekek ne legyenek egyformák.

Ha odafigyelünk arra, hogy egyforma méretűek legyenek, illetve a gumik mintázata is a lehető legjobban hasonlítson egymásra, akkor vezetés közben nem okozhatnak problémát.


Mikor rakjuk fel a nyári gumit?

Azt egyre több sofőr tudja, és tartja észben, hogy a téli gumit akkor kell felszerelni, amikor a hőmérséklet 7 fok alá süllyed. A nyári gumik felhelyezésével kapcsolatban azonban már nagyobbak az eltérések. Sokak véleménye szerint, ha már nincs éjszakai fagy, illetve a napi hőmérséklet is 10 fok fölött van, akkor le lehet cserélni.

Ez a felfogás nagyjából meg is állja a helyét, de egy kicsit javítani kell rajta. Akkor ajánlatos lecserélni a téli gumikat, ha tartósan 7 fok fölött van a hőmérséklet. Ez pedig azt jelenti, hogy éjszaka sem megy 7 fok alá.

Ugyanis attól, hogy nappal melegebb idő van, éjszaka még lehetnek talaj menti fagyok. Ilyenkor történhet meg, hogy bár jó idő van, az út mégis le van fagyva. Ebben az esetben akár életet is menthet a téli gumi.

De ha az elmúlt pár év időjárását tekintjük, elmondhatjuk, hogy március vége előtt nem igazán tanácsos a télit lecserélni nyárira. Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy mikor cseréljünk, akkor jobb, ha egy szervizhez fordulunk, hisz általában jó tanácsokkal láthatnak ott el.


Hogyan tároljuk a leszerelt nyári gumikat?

Sokakat érint ez a kérdés, hisz télen a leszerelt nyári gumiknak kell a gondos tárolás, hogy a tél elmúltával újra használni lehessen azokat. Természetesen nem mindenki rendelkezik garázzsal vagy tartóállvánnyal. Ez nem is baj, hisz ezek nélkül is biztonságosan lehet tárolni a gumikat.

A legfontosabb, hogy ne érje őket tűző nap, mivel az nagyon árt nekik. A másik szempont, hogy meg kell óvni attól, hogy megteljenek porral. Ha nem rendelkezünk állvánnyal, az a legjobb megoldás, ha nagyméretű szemeteszsákot húzunk minden gumira, így biztonságosan tárolhatjuk egész télen.

Ha nem húzunk rá nylon zsákot, akkor is fontos, hogy valamivel letakarjuk. Azért jobb választás a nylon, mert az nem engedi át sem a port, sem a nedvességet, ezért kevesen ajánlják, hogy takaróval fedjük a gumikat.

Lényeges, hogy ne felállítva, hanem lefektetve tároljuk őket. Tehát nylon zacskóban, fektetve szinte minden hol tárolható a gumi, legyen az egy pince, vagy épp a szomszéd garázsa.


Miből tudom, hogy kopott a nyári gumi és cserélni kell?

Sok autóst foglalkoztatja ez a kérdés, nem véletlenül. A biztonságos autóvezetés egyik első szabálya, hogy megfelelő legyen a gumik állapota. Ezt könnyen meg lehet állapítani a barázdamélységből. Kopásnál szemmel látszik, hogy a barázdák már nem annyira mélyek, és a vízelvezető árkok sem látják el a funkciót rendesen.

A törvény minimum1,6 mm vastagságot ír elő. Ennél a vastagságnál cserélni kell, de több szakember is azon a véleményen van, hogy 2,2 mm-nél már érdemes lecserélni, mert ennél a vastagságnál már nem fognak annyira a kerekek, amennyire egy fékezés esetében szükség lenne.  A szemmel látható jeleken kívül a gumi kora is meghatározó lehet. Ha egy gumit 4 évig a garázsban tartották, és soha nem volt használva, azt már nem a legjobb ötlet használni, hisz a gumi saját magában is képes romlani, kiöregedni.

Tehát ezért nagyon fontos, hogy ne csak a szemmel látható jeleket keressük, hanem figyeljünk arra is, hogy ne legyen nagyon régi a gumi. Használat esetében 6-8 év a maximális élettartam, de a lerakott gumikat 4 év után már nem szabad használni.