1117 Budapest Barázda u. 44. +36-1-464-7000 7:00-16:00

Nyáron téli gumi?

Néhány kérdés megválaszolása a nyári gumival kapcsolatban
2021-03-12

Nyáron téli gumi?

Erre a kérdésre az a jó válasz, hogy lehet, de nem érdemes. Mivelhogy a téli gumi a téli útviszonyokra van kifejlesztve, ezért nyáron sokkal hamarabb kopik. Talán abban az esetben érdemes ezt megfontolni, ha nagyon keveset járunk az autóval.

 

Lehet nyáron is téli gumit használni?

Ha csak keveset járunk, akkor sok szempontból fölösleges pénzkidobás a plusz nyári szett. Ilyenkor azonban arra ügyelni kell, hogy a nyári forró aszfalton hamarabb kopik a gumi, ezért nem bír ki 4-6 évnél többet egy gumi, szemben azzal, hogyha csak szezonban használjuk, akkor 6-8 évig lehet őket használni.

Ugyanakkor nem tapad megfelelően, nagyobb a féktáv, ami balesetveszélyes. Tehát csak nagyon indokolt esetben tanácsos fent hagyni nyárra a téli gumikat.

 

Melegben ugyanúgy veszélyes a téli gumi, mint télen a nyári?

Sok autós fejében megfordult már ez a kérdés, és talán mondhatjuk azt, hogy joggal. Azt, hogy veszélyes, nem lehet kijelenteni, de vannak tényezők, amikkel számolni kell. A legfontosabb, hogy nyáron a téli gumi sokkal jobban kopik, hisz nem +35 fokra vannak ezek kialakítva.

A másik lényeges tényező, hogy az amúgy is puha gumi nyáron a melegben jobban megpuhul, ezért a tapadása sem megfelelő. Ebből következik, hogy egy kicsit megnő az autó fogyasztása. Többen is arra a véleményre jutottak, hogy nyáron nem veszélyes téli gumit használni, de igen költséges.

A fentiekből látni lehet, hogy az autóvezetők nagyon sokféle kérdésre keresik a választ, szinte folyamatosan. Azoknak az autósoknak, akik mindig biztonságosan szeretnének autózni, fontos, hogy milyen állapotban van a gumi, hogy mikor érdemes cserélni, és hogy melyek a legjobb márkák.

A márkák szempontjából nagyon nagy a kínálat, akárcsak az árak szempontjából. A gumik esetében fontos, hogy jó minőségűek legyenek, hogy azt kapjuk a pénzünkért, amit szeretnénk. Ha nem vagyunk biztosak a dologban, akkor érdemesebb egy szakember tanácsát kikérni, mint hogy ne a megfelelő gumit válasszuk.